UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Reglement Lezen en Categorie Kiezen!

Je hebt gekozen om het volgende weekend aan een contest deel te nemen. Een quasi volledige kalender kan je vinden onder de HF rubriek van de UBA website. Wat nu? Wel, lees eerst en vooral het reglement.

Stel jezelf de volgende vragen:
  • Wanneer begint de contest en eindigt deze? Het klinkt evident, maar toch…
  • Is er een beperking in het aantal uren activiteit? WPX en WAE bijvoorbeeld, daar mag je maar 36 van de 48 uur meedoen (als Single Op).
  • Als er een beperking is: hoe zit het met de pauzes? Eén enkel blok? Verschillende tijdsblokken? Minimale duur van een blok? Wie voor een topscore gaat, heeft er alle belang bij. Moderne log checking methodes tonen meteen of je hier hebt gezondigd!
  • Wat is het rapport? Een “serial” (oplopend nummer van 001 tot…)? De CQ zone? Of is het de ITU zone? Provincie? Leeftijd? Je kan het zo gek niet bedenken, maar soms verwacht je een rapport en krijg je iets volledig anders te horen van het tegenstation. Duidelijk iemand die de regels niet heeft gelezen.
  • Wie werkt wie? Kan je je eigen land werken? Of kan je enkel DX werken? Zo hoorde ik ooit een ON4 roepen naar ZF2NT – alleen was deze laatste in de ARRL DX CW actief en werkte hij dus enkel W/VE. Het klinkt banaal maar het is uiterst vervelend als je probeert in JIDX die zwakke JA te werken terwijl er een loeiharde UA3 naar jou roept.
  • Cluster! Dit is mijn stokpaardje. Wees aub eerlijk. Als het reglement zegt dat je geen cluster mag gebruiken, doe het dan niet. Als je het wel mag en er is een categorie “Assisted”, stuur dan je log in als “Assisted”. Hier zondigen velen tegen. Onwetendheid of kwade wil, ik laat het in het midden. Bij deze nogmaals een oproep: lees de regels en wees eerlijk. Vergeet niet dat er de laatste maanden in het contestwereldje heel veel is gediscussieerd over assisted versus non-assisted en dat contestsponsers onder druk staan om hier hard tegen op te treden. De middelen zijn er, en het zou zonde zijn dat je call niet in de scores staat maar onderaan bij ‘disqualified’.
  • Voor wie toch de cluster wil gebruiken en dus in de assisted klasse meedoet, een woordje over ‘self spotting’. Dit is ‘not done’. Jezelf aankondigen in een DX spotting netwerk is heel onsportief en tegen alle spelregels in. Eigenlijk is het zelfs een beetje zielig. Het is verleidelijk, maar doe het niet. Sommigen spotten ook hun vriend (al dan niet op aanvraag) wanneer deze in een contest zit. Ook dat doe je beter niet. Wanneer het er "te dik op ligt", wordt deze vriendendienst beschouwd als zichzelf spotten en kan je vriend gediskwalificeerd worden. Er zijn ook Handige Harry's die gebruik maken van een "bevriende call", of van hun oude roepnaam om zichzelf te spotten. Een ON1 die een ON4 spot waarbij de suffix van beide calls dezelfde is, dat ruikt ook sterk naar self spotting. Ook al gezien! Altijd hilarisch is het DX Cluster Spotting Report (zie link onderaan) dat door K1TTT wordt rondgestuurd na elke grote contest, en waarin aan de hand van informatie die voor iedereen vrij beschikbaar is, de zelfspotters aan de schandpaal worden genageld. U bent gewaarschuwd!
  • Nog een laatste belangrijke zaak: cluster spots zitten vol fouten. Luister altijd wat de operator seint of zegt en vertrouw niet blindelings op wat gespot is. Er zijn altijd een flink aantal ‘busted spots’ (=foutieve) in elke contest.
  • Ook het vermogen is soms een punt waarop wordt gesjoemeld. Hou u ook daar aan de regels, het is niet moeilijk.