Awards
Het UBA Award-Departement
De UBA Award-manager, werkzaam binnen de HF-Commissie, informeert de leden over dit aspect van onze hobby.
Je kan de UBA Award Manager ten allen tijde bereiken: Egbert Hertsen, on4cas [at] uba [dot] be (ON4CAS), Van Busleydenstraat 10, 2800 Mechelen.
Belgische diploma's
Bekijk het UBA awardprogramma.
QSL Checking Service
Dank zij overeenkomsten is het UBA Award Department ertoe gemachtigd jouw kaarten na te kijken voor onderstaande awardprogramma’s:
|
|
Diploma's enkel te behalen in 2023 en/of 2022
Speciale evenementen of gebeurtenissen geven vaak aanleiding tot de uitgifte van een herinneringscertificaat. Vaak handelt het hierbij om culturele of sportieve evenementen of herdenkingen van een geschiedkundig feit. |
|
Belgische “activators” geven “referenties”. Ben je mee?
De ietwat minder fervente zendamateur die misschien wat sporadischer actief is vindt mogelijkerwijs zijn weg niet (meer) terug. Daarom een overzicht van enkele dergelijke diplomaprogramma’s waar tal van Belgische zendamateurs in bedreven zijn én waar bovendien een Belgische “afdeling” actief is.
Summits On The Air (SOTA)
SOTA is een wereldwijd awardprogramma voor het activeren van en werken met amateurstations vanop bergtoppen. Het initiatief is Brits. Raar maar waar: ook in België komen een aantal hoge punten in aanmerking als ‘SOTA summits’. De Belgische SOTA afdeling ging in 2007 van start en kent een aantal fanatieke amateurs die er niet voor terugdeinzen heuvels en bergen te trotseren om je een SOTA referentie te bezorgen. Voor België zien zulke referenties eruit als ON/ON-001 t.e.m. ON/ON-029. Voor alle informatie verwijzen we je graag naar de SOTA website. Je kan ook contact opnemen met Peter, ON4UP, die de Belgische SOTA afdeling voorzit.
World Wide Flora & Fauna (WWFF)
WWFF is een wereldwijde groep enthousiastelingen die radiostations in de lucht brengen vanuit nationale parken en andere erkende natuurgebieden. Naast internationale awards zijn ook tal van nationale afdelingen bijzonder actief. De referenties bestaan uit een prefix + FF (afkoring van Flora Fauna) en een nummer. In België worden meer dan 450 natuurgebieden als dusdanig door de organisatie erkend. Een voorbeeld van geldige Belgische referentie is bijvoorbeeld ONFF-0001.
Nogal wat UBA secties activeren zulke gebieden in clubverband en vanzelfsprekend zijn er ook individuele amateurs die op hun eentje de natuur in trekken en je een ONFF referentie aanbieden.
Meer info over dit gebeuren vind je op de WWFF website; de Belgische afdeling kan je hier bezoeken.
Helaas is het overzicht van de diverse groepen met interesse voor vuurtorens in de loop der jaren wat diffuus geworden. Verschillende organisaties schijnen zich te beconcurreren waardoor we er in de huidige context de voorkeur aan geven geen enkele internationale groep naar voor te schuiven.
In België is echter wel een groep erg begaan met het in de lucht brengen van vuurtoren referenties.
Bij hun activaties gebruiken ze veelal de referentie die door de internationale ARLHS gehanteerd wordt. Een geldige referentie voor het Belgische programma bestaat uit de letters BEL gevolgd door een nummer (bijvoorbeeld BEL-001). Via deze link kan je de pagina van de interessegroep bekijken.
Belgische Rankings
Heel wat Belgische stations dingen mee in verschillende awardprogramma's. Hun verdiensten plaatsen we graag in de spotlights.
Benieuwd hoe de Belgen het er vanaf brengen? Behalve hun DXCC en IOTA scores kan je via deze link ook hun rangschikking in tal van andere awardprogramma's bekijken.
Het DXCC checkpoint in België
De UBA heeft de UBA award-manager, ON4CAS voorgesteld, en nadat ON4CAS een "toetredings-examen" met succes had afgelegd was de kogel formeel door de kerk. Vanaf midden maart 2003 is de UBA award-manager ON4CAS er door de ARRL toe gemachtigd QSL-kaarten voor het DXCC award programma te checken. Inderdaad, je hebt het goed gelezen: vanaf vandaag is het niet langer nodig jouw QSL kaarten voor jouw DXCC aanvraag naar de USA te versturen! ON4CAS is gemachtigd om alle aanvragen, met inbegrip van deleted entities, verbindingen van meer dan 10 jaar oud én 160m QSLs te verifiëren !
Wil je een DXCC award aanvragen of je bestaande diploma upgraden dan kan je het volledige reglement hier bekijken. Om je aanvraag vlotter dan voorheen af te handelen wordt erop gewezen dat een elektronische aanvraag thans tot de mogelijkheden behoort.
Vanzelfsprekend raden we alle deelnemers aan het DXCC programma een account bij Logbook of The World aan te maken. Hier lees je er meer over. Aardig om weten is dat de administratieve afhandeling van de "identificatie" van je LoTW account voortaan ook via de erkende DXCC Checker kan gebeuren. Zodra je je de nodige software hebt geïnstalleerd en je via de software je vraag tot het bekomen van de digitale sleutel aan de ARRL hebt verzonden, on4cas [at] uba [dot] be (mail) je een scan van je identiteitsbewijs én zendmachtinging aan ON4CAS.
Het IOTA checkpoint voor de Benelux landen
Bij de IOTA draait alles om het werken van eilanden. Alle eilanden of eilandengroepen over de gehele wereld hebben een kenmerk gekregen. Dit kenmerk bestaat uit de eerste letters van het continent gevolgd door een volgnummer. Wie ook maar een beetje op de HF banden actief is, heeft beslist al zulke IOTA referenties als EU-001 in de pileups gehoord.
Het basis diploma wordt uitgereikt voor 100 bevestigde IOTA referenties waaronder minstens eentje uit elk continent, met inbegrip van Antarctica. Tot nu toe werden reeds meer dan 1000 verschillende IOTA referenties geactiveerd. Net zoals bij het DXCC vormen de zeldzamere eilanden op onze aardbol het doel van DXpedities. Voor uitgebreide informatie omtrent het IOTA gebeuren, inclusief een volledige lijst met alle eilanden referenties, een compleet reglement en nog veel meer vind je hier.
De scores van de Belgische deelnemers aan het IOTA programma vind je in de rubriek "Belgische Rankings").
Evenmin als het DXCC kunnen de IOTA awards aangevraagd worden d.m.v. een GCR-lijst. Het checken van de QSLs door een officieel checkpoint is een conditio sine qua non. ON4CAS heeft een training van de RSGB gekregen en is gemachtigd QSL kaarten van stations uit de Benelux voor het IOTA programma te verifiëren. Je kan dan ook bij hem terecht als je graag deel uit zou maken van de vele IOTA enthousiastelingen of wanneer je je score wil updaten.
Heet van de naald IOTA nieuws:
Tijdens de RSGB conferentie werden vijf nieuwe IOTA referenties aan de eilandenlijst toegevoegd. Een overzicht ervan vind je hier. Er wordt verwacht dat enkele bijkomende referenties tijdens de HAM Radio in juni te Friedrichshafen zullen worden aangekondigd.