UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

ARH, het programma waar iedereen op wachtte

(5 januari 2007, jd) Vijf jaar geleden was er de eerste software die de radioamateurs moest helpen bij het opstellen van hun Antennedossier. ON4UN schreef toen het programma gebaseerd op een Excel spreadsheet. In korte tijd gingen toen meer dan 800 programma’s de deur uit naar UBA-leden. Je zal het niet geloven maar eigenlijk staat in dit programma maar 1 formule, zo wordt toch beweerd door een "kwade tong". Al die berekeningen, die grafieken enz. met 1 enkele formule. Straf hé!..

ARH

Dat het programma veel succes had hoeft geen betoog want zelfs de VRA maakte er snel een kopij van en schreef onderaan het programma er zelf bij Copyright ON7..., de call van de man die zo goed is in het kopiëren...

ARH;

Een tussenkomst bij de rechtbank heeft daar toen snel een einde gemaakt aan al dat naarstig kopieerwerk.

ARH

Een paar jaar, nadat ON7TK en ON5OO, beide bedreven professionele programmeurs in de Delphi programmeertaal, Pierre, ON7PC hadden geholpen bij zijn eerste stappen in Delphi kwam er RFHZD, een tijd later gevolgd door een versie die nu ook de resultaten van al het rekenwerk naar een bestand wegschreef, zodat de gebruiker niet langer verplicht was die ellendige Excel formulieren in te vullen, en ook tijdens het nazicht bij BIPT al de gegevens niet moest worden ingetikt. Ondertussen was de database met antennes gegroeid van oorspronkelijk minder dan 100 antennes naar een driehonderdtal antennes, waar toen vooral een aantal commerciële antennes waren bijgekomen. De laatste versie van RFHZD dateert van begin december 2006.

In de afgelopen maanden zijn er mensen (organisaties?) geweest die gemeend hebben te moeten tussenkomen bij de directie van het BIPT, omdat het BIPT de radioamateurs aanzette om hun dossier met de software van de UBA te maken. Dit zou, volgens de klagers, ongehoord zijn en niet kunnen. Om meteen komaf te maken met deze kwaadwilligheid heeft de UBA besloten de UBA software te schenken aan het BIPT. Deze beslissing werd echter op heel weinig enthousiasme onthaald door de maker van RFHZD, die daar een heuse compensatie voor verwachtte.

Het hoeft geen betoog dat in de laatste 6 maand het aantal antennedossiers van radioamateurs fel begonnen op te lopen, dus ook het aantal gebruikers van de RFHZD. Meteen kwam er ook een hoop feedback en suggesties uit de field. De auteur van RFHZD was blijkbaar niet bereid om daar, binnen korte termijn veel aan te doen. Twee punten kwamen steeds terug: we kunnen al de gegevens niet wegschrijven en dienen, als we herbeginnen zowat alles terug in te tikken, en voor dossiers waar de antennes op meer dan 1 plaats staan (bvb. op een schouw, op een mast op opgehangen aan een boom) moest “kunst en vliegwerk” gebruikt worden om een dossier op te maken.

Om al deze redenen heeft de UBA dan ook beslist een derde generatie software te ontwikkelen. Die komt er misschien wat laat, maar de UBA had steeds gehoopt dat de tekortkomingen van RFHZD in de verschillende edities zouden worden weggewerkt, wat dus niet het geval is geweest.

ARH

Om aan de radioamateurs uiteindelijk een uiterst gebruikersvriendelijk programma te geven, en ook dit programma aan het BIPT te kunnen schenken, werd in nauwelijks 1 maand tijd een totaal nieuw programma geschreven door een team bestaande uit ON7TK, ON5OO, ON4WF en ON4UN. De auteurs willen echter ARH niet zien als het werk van enkele personen, maar wel als het werk van de UBA, daarom staan noch de namen noch de calls van de auteurs ook maar ergens vermeld in de nieuwe software. Het is een UBA-programma!

De derde generatie sofware is een "total remake". Met een antennebestand van bijna 500 antennes bevat ARH een groot aantal nieuwe commerciële antennes. Een andere nieuwigheid is een zeer volledige en zeer uitgebreide HELP-functie / handleiding die op elk ogenblik van in het programma kan worden opgeroepen. Het programma is volledig in 4 talen geschreven (Nederlands, Frans, Engels en Duits). De Duitstalige versie is nog niet klaar maar komt er eerstdaags. Wat ARH totaal verschillend maakt van de vorige generaties is dat het programma geschreven is rond een zeer uitgebreide en ongelimiteerde database in plaats van een programma te zijn waar ook een database bij hoort om een en ander weg te schrijven.

ARH

De speciale procedure die men moest hanteren in RFHZD om een dossier te maken wanneer antennes op eenzelfde site op meer dan één plaats (vb. antennemast) stonden, wordt nu helemaal transparant uitgevoerd door het programma zonder enige tussenkomst van de gebruiker. Het programma neemt automatisch de nodige stappen om een dergelijk dossier zonder probleem te verwerken. Er is geen enkele beperking wat betreft het aantal antennelocaties (antennemasten enz…), noch wat betreft het aantal antennes of kritische testpunten. Paraboolantennes worden behandeld zoals elke andere antenne, en, alhoewel de berekeningen beduidend verschillend zijn, heeft de gebruiker van ARH hier geen enkele weet van, en dat hoeft ook niet! Het is dus allemaal nog veel eenvoudiger, veel logischer en vooral veel completer geworden, en dat in hoofdzaak te danken aan de feedback en suggesties van de radioamateurs die de vorige generaties van software hebben gebruikt.

ARH

ARH zal ook zijn werk afmaken, tot en met het schrijven van de (begeleidende) brief gericht aan het BIPT. Hij dient alleen nog getekend door de gebruiker! De UBA heeft ook heel speciaal aan de QRP’ers en de ON3’s gedacht: er is een scherm voorzien om na te gaan of er al dan niet voldaan wordt aan de speciale voorwaarden die leiden tot het bekomen van uitstel voor het indienen van een technisch antennedossier.

Ten slotte kan men op elk ogenblik een dossier terug oproepen, vroeger ingegeven data oproepen, data veranderen, bijvoegen of weglaten, dit alles zonder ook maar iets te moeten herinbrengen dat vroeger al was ingetikt.

De UBA heeft nu ook een ARH-forum voorzien voor de gebruikers van dit nieuw programma. Het forum is toegankelijk van op de software zelf. De gebruikers zullen er van gedachte kunnen wisselen, hun ervaringen mededelen en vragen stellen. Dit forum is een gesloten forum dat enkel is voorbehouden aan UBA-leden. Een moderator zal het forum in goede banen leiden.

ARH

En er is nog meer flexibiliteit voor de UBA-leden die de software zullen opladen van af de UBA-website: men kan met dit programma zoveel antennedossiers opmaken als men maar wil, en ze allemaal in die ene grote database wegschrijven. Dit laat het bijvoorbeeld toe dat alle dossiers die in een sectie (club) worden opgemaakt, in een en hetzelfde Access bestand worden bewaard.

De UBA is erg fier dit zeer performant nieuwe programma aan alle radioamateurs ter beschikking te stellen. De UBA vindt het alleen spijtig dat wegens omstandigheden buiten haar wil, dit niet vroeger hebben kunnen doen.

De nieuwe software is vanaf vandaag op te laden van op de FLASH pagina van de UBA-website. Jullie commentaar en on4un [at] uba [dot] be (feedback) zijn zoals steeds, zeer gewaardeerd.