UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

OP14T - Herdenking WO1

Date Until: 
01/12/2014
In de maand oktober herdenken we WO1 met de speciale roepnaam OP14T.

Het Meetjesland is niet direct iets waaraan we denken in verband met WO1. In de maand oktober 1914 speelden in onze regio meerdere elementen die toch niet onbelangrijk zijn. Je moet weten dat de forten van Luik met één voltreffer uitgeschakeld werden en de troepen al strijdend terugtrokken naar Antwerpen. De fortenlijn rond Antwerpen werd het nieuwe oorlogsveld en de Duitsers kregen de reputatie zeer wreedaardig te zijn. De inwoners van de streek rond Mechelen sloegen massaal op de vlucht voor de Duitsers en overspoelden het Meetjesland, op zoek naar onderdak en voedsel. Wat we nu dikwijls op TV zien gebeurde toen bij ons.

De reden van de paniek was de executie van burgers in Brussel, nadat telegraaflijnen doorgesneden waren. De Duitsers gingen inderdaad wreed te keer: bij de schermutselingen in Lotenhulle sneuvelden een Duits officier en twee soldaten. Drie burgers, waaronder de dorpsdokter, werden als represaille onmiddellijk gefusilleerd, twintig anderen werden samen met de lijken opgesloten en meermaals tegen de muur geplaatst als voorbereiding voor executie, als straf voor de dood van de Duitsers. Marcel Buysse, de renner, was één van de twintig. Pas dagen nadien werden de twintig vrijgelaten, toen autopsie bewezen had dat de Duitsers gedood werden door Duitse kogels en niet door burgers. Vanwege dergelijke wreedheden was de schrik voor de Duitsers enorm groot.

De Pruisische overmacht was te groot en het Belgische leger kreeg opdracht te hergroeperen achter de IJzer, de Engelse en Franse legers om in Frankrijk te hergroeperen. De opmars van de Duitsers moest met alle middelen afgeremd worden, om het Belgisch leger de kans te geven te evacueren via de stations van Aalter, Hansbeke en Landegem. Al het Belgisch treinmateriaal werd opgevorderd en tussen Landegem en Aalter gegroepeerd. Het Schipdonkkanaal moest de Duitsers ophouden, wat in Merendree tot zware gevechten geleid heeft, waarbij tien Belgische soldaten gesneuveld zijn (8 oktober 1914). Ook in Wetteren aan de Schelde werden de Duitsers opgehouden.

Op 8 oktober 2014 is er in Aalter een speciale herdenking om de evacuatie met de trein te herdenken, een gelegenheid voor de sectie ALT om daaraan deel te nemen. De WO1-call OP14T zal te horen zijn van 1 oktober tot 30 november. OP14T, voor Trein, Transport…