UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Experiment Anatole III geslaagd

Elke dag worden honderden weerballons opgelaten. Ze worden onder andere gebruikt om meteorologische metingen uit te voeren op zeer grote hoogte (stratosfeer). Aan boord van deze ballonnen bevindt zich meetapparatuur en via radiosignalen kunnen de metingen worden geregistreerd.

Sinds enkele jaren houden Sylvie F1PSH en Alain F6AGV zich actief bezig met het promoten van het radioamateurisme in de scholen. De promotie is gebaseerd op een schoolproject waarbij een heliumballon wordt opgelaten en aan boord van dewelke enkele experimenten worden uitgevoerd. De communicatie van en naar de ballon gebeurt met radioamateurmiddelen. De voorbereiding van een dergelijk project duurt ongeveer één jaar. Het is de bedoeling dat de leerlingen heel actief deelnemen aan de voorbereiding van de lancering van de ballon. Het oplaten van de ballon en de landing gebeurt dezelfde dag. Het terugvinden van de ballon kan meerdere uren in beslag nemen. Nadien worden de meetgegevens samen met de leerlingen besproken.
 
Anatole III wordt losgelaten Anatole III verdwijnt in de blauwe hemel.

Voor de derde keer op rij werd op 16 mei jl. opnieuw een ballon opgelaten in de streek van Merville (Noord-Frankrijk) met aan boord experimenten in verband met luchtdruk, vochtigheid, UV-licht, enz.
Een eerste oefening bestond erin om vlak voor het vertrek de juiste route te berekenen op basis van de recentste meteorologische gegevens. De datagegevens worden uitgezonden op 144,658 MHz. Het is de bedoeling om de ballon te volgen en uiteindelijk terug te vinden. Net zoals de vorige jaren is de ballon ook dit jaar teruggevonden.

Sylvie F1PSH Sylvie F1PSH geeft uitleg
Sylvie F1PSH en Alain F6AGV hebben dit jaar deelgenomen aan de expo van het UBA-congres 2009.
Ze gaven daar tekst en uitleg over hun Anatole project.

Wil je meer te weten komen over dit experiment, aarzel niet om de website van Anatole te bezoeken.
Misschien is zo’n experiment in België ook mogelijk. Heb je belangstelling? Geef ons een seintje via info [at] uba [dot] be.
Je kan ook contact opnemen met de initiatiefnemers via contact [at] ballons-radioamateurs [dot] fr.

Meer info op: http://www.ballons-radioamateurs.fr/.
 
Logo "Ballons Radioamateurs" Logo ARA62