UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Test van alarm B-EARS

Date Until: 
01/06/2019
Beste B-EARS medewerker,
 
WekkerDe alarmering van B-EARS medewerkers is nog een zwak punt in onze werking. Momenteel is voorzien dat de alarmering gebeurd in eerst instantie via het verzenden van SMS naar de medewerkers en in tweede instantie ook door gewone oproepen via telefoon en GSM en ook via de WhatsApp groep.

Maar deze mogelijkheden maken gebruikvan de openbare telecommunicatienetwerken en de kans is groot datin geval onze inzet gevraagd wordt net deze netwerken overbelast of misschien helemaal niet operationeel zullen zijn.

Ideaal zou zijn om over een eigen oproepsysteem te beschikken dat onafhankelijk is van de publieke telecommunicatienetwerken.  Lokaalzijn er al enkele initiatieven met bijvoorbeeld POCSAG-pagers of gelijkaardige systemen maar hiermee een nationale dekking bekomen is financieel en logistiek voor ons niet haalbaar. 

Laat ons daarom eens kijken of een eenvoudig systeem dat weinig of niets kost en direct toepasbaar is hiervoor zou kunnen gebruikt worden.

Op de laatste vergadering van B-EARS staff werd mij gevraagd om verschillende mogelijkheden te bestuderen.

Daarom vraag ik dat jullie, indien mogelijk, willen meewerken aan een test die we gaanhouden op:   Woensdag 31/07/2019 vanaf 19 tot en met 21u00.
Doel :  Nagaan of een eenvoudig systeem met gebruik van CTCSS bruikbaar is al middel voor alarmering.

Praktische beschrijving : een station op een gunstig gelegen locatie in het zuiden van Oost-Vlaanderen zal ergens tussen 19u00 en 20u00 een algemene test oproep doen op 145.500 MHz met een CTSS van 123,0 Hz.
We gaan ervan uit dat alle B-EARS-medewerkers een 2m toestel hebben ingesteld op ontvangst met de frequentie 145.500 MHz en de CTCSS-decoder ingeschakeld met een toonfrequentie van 123,0 Hz. 
Zodra een B-EARS-medewerker de oproep gehoord heeft zal hij of zij dit bevestigen door te antwoorden op 145.275 MHz (dus niet op de aan roepfrequentie!) eveneens met de CTSS 123.0 Hz tijdens de uitzending. 
Dus nogmaals niet antwoorden op 145.500 MHz, enkel de aanroepstations mogen op deze frequentie uitzenden !

Achtergrond informatie : een algemene beschrijving over de werking van CTCSS vinden : https://nl.wikipedia.org/wiki/CTCSS.  De reden waarom wij dit zouden gebruiken is omdat onze algemene aanroepfrequentie (145.500 MHz), in tegenstelling tot de algemene aanroep- en noodfrequentie van bijvoorbeeld de scheepvaart en de luchtvaart, vaak ook gebruikt wordt voor andere doeleinden en soms worden er zelfs hele QSO's op gehouden.  Dat is natuurlijk niet correct maar het is een gegeven waar we rekening moeten mee houden. Bovendien wordt deze frequentie vaak, zoals voorzien, gebruikt voor algemene oproepen in het algemeen.
Daarom is het niet doenbaar om aan de B-EARS medewerkers te vragen dat ze een toestel heel de tijd in stand-by laten luisteren op 145.500 MHz want door de vele gesprekken en storingen en signalen in de ruis zou dit zeer vermoeiend worden en zal het toestel al gauw uitgeschakeld worden!  Maar door de CTCSS decoder in te schakelen zullen enkel de gesprekken die vergezeld worden door een 123.0 Hz subtoon hoorbaar zijn en op die manier is het wel mogelijk van een toestel 24u/24u op deze frequentie ingeschakeld te laten.

Aanroepstations :  iteraard zal één station, zelfs vanop een heel hoge locatie, niet heel het land kunnen bestrijken.  Daarom zouden we een lijstwillen aanleggen van B-EARS-medewerkers die op een zeer gunstig gelegen locatie wonen en die zouden bereid zijn om deze oproep en uit te zenden, respectievelijk te heruitzenden. Als u denkt hiervoor in aanmerking te komen wil dat dan doorgeven aan ON4PC.

Afhankelijk van de resultaten die we bekomen zal dit systeem geëvalueerd worden en eventueel algemeen gebruikt worden in de toekomst met dan regelmatige testoproepen.  Na de test mogen jullie mij een E-mail sturen met jullie mening, observaties en suggesties. Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Intussen kreeg ik verschillende reacties en lijkt het mij nodig om nog wat toelichting te geven.
 
1) Dit is een test met een specifiek doel, we gaan dus slechts één manier van oproepen uittesten. Er bestaan nog andere mogelijkheden maar deze zullen dan bij een andere gelegenheid uitgetest worden. Er wordt enkel simplex gewerkt, er worden dus geen repeaters gebruikt bij deze test.
 
2) Jullie luisteren op 145.500 MHz en zodra jullie de oproep gehoord en genoteerd hebben schakelen jullie over naar 145.275 MHz alwaar de rest van de test afgewerkt wordt.
 
Op 145.500 MHz mag enkel gezonden worden door de geregistreerde aanroepstations, dit om de aanroepfrequentie zoveel mogelijk vrij te houden (*).
(*): Het concept van een aanroepfrequentie is dat er minimaal op gezonden wordt zodat deze frequentie zoveel mogelijk vrij blijft voor het initiële doel : het oproepen en/of alarmeren van andere stations.
 
3) Uiteraard zal niet iedereen in de shack zitten om de oproep te kunnen horen.  Een draagbaar toestel kan hierbij handig zijn maar heeft dan weer het nadeel dat het ontvangstbereik vrij klein is, dit voornamelijk door de kleine antenne die erop staat. Hiervoor bestaat er een oplossing (**).
 
(**): Lokale crossband repeater: In de shack gebruikt men een dualbandtoestel met crossbandmogelijkheid. Het twee meter gedeelte wordt afgestemd op 145.500 MHz met de volledige CTCSS ingeschakeld (TSQL of iets dergelijk) en het 70cm gedeelte bijvoorbeeld op 434.000 MHz (ook met CTCSS ingeschakeld en met minimaal vermogen) en dan wordt het toestel als crossband repeater geschakeld (zie de gebruiksaanwijzing). 
 
Daarna schakelt men zijn draagbaar toestel in voor ontvangst op 434.000 MHz (ook met de CTCSS decoder ingeschakeld).  Nu kan men zich overal in huis en in de directe omgeving verplaatsen en wanneer er op 145.500 MHz een oproep is met de 123.0 Hz subtoon dan zal men deze ook horen op het draagbaar toestel.

Op dat moment begeeft de radioamateur zich naar zijn shack om daarover te schakelen naar 145.275 MHz en vandaar zijn beschikbaarheid te melden. Voor een dergelijke crossband repeater heeft men geen vergunning voor een onbemand station nodig omdat de operator zich bij het station bevindt.

Uiteraard mag deze opstelling enkel werken wanneer de radioamateur effectief zich in de onmiddellijke omgeving bevindt.
 
4) Het tijdvak wordt enigszins aangepast, de oproep zal gebeuren tussen 19:00 en 21:00 in de beide landstalen. 
 
Na de initiële oproep van het hoofdoproepstation zullen de geregistreerde sub-oproepstations deze oproep herhalen op 145.500 MHz. 

Op deze manier moet de oproep voor vaste stations hoorbaar zijn in heel Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Brussel, het zuiden van Antwerpen en van Limburg, Enkel het Noordoosten van het Vlaamse gewest kan nog een probleem vormen. 

Indien iemand met een goede locatie aldaar beschikbaar is dan hoor ik het graag.
 

We gaan als volgt werken.
 
1) Het hoofdoproepstation ON4PC/m zal opgesteld worden op de Oudenberg te Geraardsbergen en bestrijkt een groot deel van Oost-Vlaanderen, Henegouwen en het westen van Vlaams-Brabant.

2) Het station ON4VC te Torhout bestrijkt West-Vlaanderen en het noorden van Oost-Vlaanderen.

3) Het station ON5DVA te Ottignies bestrijkt Waals-Brabant, Brussel, het oosten van Vlaams-Brabant en een groot gedeelte van Namen.

4) Het station ON6GPS te Robertville bestrijkt Liège, Namen en Luxemburg en het zuiden van Limburg.

De oproep op 145.500 MHz moet het volgende formaat hebben :
 
Exercise – Excercise  :
Dit is een algemene test-oproep enkel voor de medewerkers van B-EARS.
Ce-ci est un appel général de test seulement pour les collaborateurs de B-EARS. 
Exercise – Excercise
Gelieve niet te antwoorden op deze frequentie maar enkel op 145.275 MHz (een-vier-vijf punt twee-zeven-vijf megahertz) met CTCSS 123.0 Hz. 
Veuillez ne pas répondre sur cette fréquence mais seulement sur 145.275 MHz (un-quatre-cinq point deux-sept-cinq megahertz) avec le CTCSS de 123.0 Hz.
Exercise - Excercise.
 
Deze oproep driemaan na elkaar uitzenden

Jullie taak bestaat er in van de hierboven vermelde oproep uit te zenden (in de beide landstalen) op 145.500 MHz met CTCSS 123.0 Hz, stipt op de aanvangstijd van uw hieronder aangegeven tijdvak. 

Na het uitzenden van jullie oproep schakelen jullie over naar 145.275 MHz om aldaar de inmelders te registreren.

De gegevens inzake de door u geregistreerde inmelders alsook hun eventuele opmerkingen worden binnen de 24u naar   on4pc.filip@gmail   gestuurd.

Tijdvak 1 : 19:05 - 19:25    ON4PC/m
Tijdvak 2 : 19:30 - 19:50    ON4VC
Tijdvak 3 : 19:55 - 20:15    ON5DVA
Tijdvak 4 : 20:20 - 20:40    ON6GPS/p
 
In GEEN geval antwoorden op oproepen van eender wie op 145.500 MHz en geen discussies aangaan! Deze frequentie wordt enkel gebruikt om de oproepen door te geven.
73, Filip ON4PC
Technical manager van B-EARS.
 
on4pc [dot] filip [at] gmail [dot] com