UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Eindelijk het nieuwe MB!

(27 september 2005, jd) Klik hier (PDF 21.22 KB) voor de officiële tekst van de wijzigingen aan het MB.

Waarom duurde het allemaal zo lang?

Wegens het verschijnen van de nieuwe telecom-wet (datum 13/6/2005, publicatie op 30/6), dient het BIPT de vooropgestelde aanpassing van het Ministerieel Besluit over de Radioamateurs grondig aan te passen.

De tekst met de voorstellen van aanpassingen aan het MB van 9 januari 2001, die oorspronkelijk, in de vorm waarin het naar de Raad van State is gegaan, 18 artikels bevatte, bevat, op advies van de Raad van State, nu nog slechts 9 artikels. Deze betreffen aanpassingen aan de Hoofdstukken I (algemene bepalingen), II (de examens) en III (de vergunningen). Deze tekst bevat alleen de wijzigingen t.o.v. het MB van januari 2001. Dit zijn allemaal wijzigingen die er op gericht zijn de basisvergunning een wettelijke basis te geven en in te voeren.

De wijzigingen

Wijziging # 1

Artikel 1 van het ministerieel besluit van 9 januari 2001 betreffende het aanleggen en het doen werken van radiostations door radioamateurs wordt aangevuld als volgt:
 
"12° erkende radioamateurvereniging: radioamateurvereniging die:

  • in tenminste vijf Belgische provincies vergunningen heeft;
  • bij het Instituut een dossier indient waarin zij haar bekwaamheid aantoont en zich ertoe verbindt tenminste één keer per jaar opleidingen te organiseren in elke provincie waar zij actief is, en op verzoek van het Instituut, het bij te staan bij de organisatie van de examens.

Het Instituut kan een erkenning intrekken indien blijkt dat de vereniging niet aan de bovenstaande criteria voldoet of haar verbintenissen niet nakomt."

Commentaar: er is een definitie ingevoerd van wat een ERKENDE radioamateurvereniging is. Dit is gedaan omdat bij de basisvergunning de samenwerking is voorzien met radioamateurverenigingen, en dat men zich wil beperken tot samenwerking met verenigingen die zich genoeg willen engageren, en niet alleen commentaar geven maar ook mee-WERKEN.

Wijziging # 2

In artikel 2 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  • §1 wordt vervangen als volgt: "§1. Om een getuigschrift te krijgen, leggen de radioamateurs een examen af."
  • §2 wordt vervangen als volgt: "§2. De examens worden georganiseerd door het Instituut."
  • §3 wordt vervangen als volgt: "§3. Het examenreglement met inbegrip van de nadere regels en de examenstof wordt opgesteld door het Instituut en goedgekeurd door de Minister, rekening houdende met de internationale overeenkomsten en in samenwerking met de erkende radioamateurverenigingen. Het Instituut publiceert het examenreglement op de website."
  • §5 wordt vervangen als volgt:
  • "§5 Wie voor het examen slaagt, krijgt de volgende getuigschriften:
      1° B-examen: het HAREC-getuigschrift
      2° C-examen: het basisgetuigschrift"

Commentaar: De tekst zegt dat het BIPT de examens ORGANISEERT, niet dat ze de examens AFNEEMT. Dit laat toe om een deel of de examens in zijn geheel te laten afnemen "in onderaanneming" (bv. nu het praktijk-examen voor de basisvergunning). Daar waar vroeger de examenleerstof was opgegeven in bijlagen aan het MB, is het nu het BIPT zelf die de leerstof publiceert op haar website. Verder bestaan alleen nog twee getuigschriften, het HAREC getuigschrift en het basisgetuigschrift.

Het CW-examen als eis voor het bekomen van een HAREC certificaat (stond in par 1 van art 2) is naar aanleiding van WRC2003, verdwenen.

Wijziging # 3

Artikel 5 van hetzelfde besluit wordt aangevuld als volgt:

"De houder van een HAREC-getuigschrift krijgt een A-vergunning (sectie A)."
"De houder van een basisgetuigschrift krijgt een basisvergunning (sectie C)."

Commentaar: deze wijziging is vanzelfsprekend.

Wijziging # 4

Artikel 6 §1 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:

"§1 Personen die over een HAREC-getuigschrift beschikken dat in het buitenland afgegeven werd en die meer dan drie maanden in België verblijven, kunnen een Belgische A-vergunning krijgen."

Commentaar: deze wijziging is vanzelfsprekend.

Wijziging # 5

In artikel 7 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

   1. in onderdeel 1°, a), wordt het woord "vergunningen" vervangen door het woord "getuigschriften"
   2. onderdeel 2° wordt aangevuld als volgt: "c) de plaats waar het station geïnstalleerd is"


Commentaar: het gebruik van het woordje "vergunning" in het MB van januari 2001 was niet correct. Dit is nu verbeterd. Clubstations: de opstellingsplaats dient opgegeven, wat normaal is (was "vergeten" in het oude MB).

Wijziging # 6

Artikel 14, tweede lid, van hetzelfde besluit wordt opgeheven.

Commentaar: deze bijlage zei dat de toegestane frequenties en vermogens waren opgenomen in een bijlage aan het MB. In het kader van de nieuwe telecomwet worden deze voortaan door het BIPT zelf gepubliceerd (op hun website).

Wijziging # 7

Artikel 25 van hetzelfde besluit wordt aangevuld als volgt:

"De radioamateurs die al meer dan een jaar houder zijn van een C-vergunning ontvangen een basisvergunnning.
De houders van een B-vergunning kunnen een A-vergunning aanvragen en krijgen een nieuwe roepnaam."

Commentaar: dit zijn de maatregelen die de overgang van de vroegere ON1 (naar ON4..) en de vroegere ON2's (naar ON3) regelen.

Radioamateurs die houders zijn van een (vroegere) B-vergunning (ON1) kunnen zonder meer een A-vergunning aanvragen met een nieuwe roepnaam.

De radioamateurs die al meer dan 1 jaar houder zijn van een C-vergunning (ON2) ontvangen een basisvergunning (ON3).

Het komt erop neer dat alle ON2's die al van vóór midden 2004 (wanneer de examens voor ON3 zijn gestart) een ON2-vergunning hadden, automatisch de ON3-vergunning bekomen. Men gaat ervan uit dat voor die mensen het praktisch examen vervangen wordt door minstens 1 jaar activiteit op de banden.

Wijziging # 8

De bijlagen 1 tot 5 van hetzelfde besluit worden opgeheven.

Commentaar: het betreft de bijlagen die de leerstof voor de examens vastlegden, de frequenties en de vermogens alsook de afkortingen van de modi. Dit laatste is niet meer te kennen. De overige (examenleerstof, frequenties en vermogens) worden gepubliceerd op de website van het BIPT.

Wijziging # 9

Het eerste lid van bijlage 7 bij hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:

"Een wattmeter en een aangepaste kunstantenne worden aan de laatste aansluiting vóór de antennekabel verbonden."

Commentaar: in het oude MB stond dat het vermogen werd gemeten achter de zender (dus voor de eindtrap). In de nieuwe tekst zal dit gebeuren ter plaatse van de laatste connector vóór de antenne.

Wat is er nu gewijzigd?

Genoeg om in een legaal kader te kunnen starten met de ON3-vergunningen. Verder is er ook de uitbreiding van de 40m band. Tenslotte is het niet langer verplicht zijn van de kennis van de morse-code ook vastgelegd.

Opgelet wat er niet gewijzigd is (ten opzichte van het MB van januari 2001) blijft geldig!

Waarom zo weinig wijzigingen?

Een aantal aanpassingen die vroeger met de verenigingen werden overeengekomen komen dus NIET in het Ministeriële Besluit, enkel en alleen omdat ze, op basis van de nieuwe telecom-wet niet meer de bevoegdheid zijn van de minister, maar wel rechtstreeks van het BIPT. Derhalve horen ze niet langer thuis in een (aangepast) MB. Het is de Raad van State die bij haar commentaar op het voorstel van gewijzigd MB hierop heeft aangedrongen.

Zo zal de materie die nu gedekt wordt door de hoofdstukken IV, V en VI van het huidige MB later (einde jaar??) het voorwerp zijn van "technische voorschriften" (zie art 40 van de nieuwe wet) die door het BIPT zelf zullen worden gepubliceerd. Dit heeft als groot voordeel dat deze materie makkelijker en sneller zal kunnen aangepast worden.

Op dit ogenblik wordt hard gewerkt aan een nieuw Koninklijk Besluit dat in voorbereiding is en dat het KB van 15 oktober 1979 zal vervangen. Als dat er is zal ofwel het gewijzigde MB (van september 2005) ofwel worden gewijzigd (alle inhoud van de hoofdstukken IV, V en VI zullen dan wegvallen (en vervangen worden door de hierboven aangehaalde "technische voorschriften" van het BIPT.

De technische voorschriften van het BIPT

Vandaag beperken deze zich tot:

   1. De stof voor de examens
   2. De tabel met frequenties en vermogens

Later...

In een later stadium, na de publicatie van een nieuw Koninklijk Besluit, zullen waarschijnlijk ook de volgende onderwerpen rechtstreeks door het BIPT worden behandeld en gepubliceerd op haar Website:

   1. Voorschriften i.v.m. dagboek (vroeger Hoofdstuk IV van het MB),
   2. Voorschriften i.v.m. zendinrichtingen (vroeger hoofdstuk V van het MB),
   3. Voorschriften i.v.m. het gebruik van het amateurstation (vroeger hoofdstuk VI van het MB).

Over een aantal punten uit deze hoofdstukken werd reeds in het verleden een overeenkomst bereikt tussen de radioamateurs en het BIPT. Het BIPT heeft ons beloofd dat deze overeenkomsten zullen worden vertaald in de "technische voorschriften" die later door het BIPT zullen worden gepubliceerd.

We denken hier vooral aan volgende punten:

  1. In geval van storingen, zal het BIPT dan alleen een radioamateurstation buiten dienst stellen als bewezen is dat de storing niet te wijten is aan het gestoorde toestel, m.a.w. dat het voldoet aan de "state of the art" in verband met protectie tegen elektromagnetisch "instralen".
  2. Het BIPT legt de samenstelling van de roepnamen (calls) vast, en waarbij de radioamateur zijn suffix kan kiezen uit een lijst met vrije suffixen die door het BIPT worden gepubliceerd (het zgn. BIPT callboek). Dit gebeurt trouwens nu al. Alleen een radioamateurvereniging (vzw) kan, voor een speciale gelegenheid, tijdelijk, een andere suffix aanvragen. Deze suffix bestaat uit 2 of meer karakters en waarvan het laatste karakter een letter is (bv. ON175JAARBELGIE", hi). Individuele radioamateurs kunnen geen speciale call aanvragen, tenzij een tweede call, waarbij ze dan ook een tweede maal taks zullen betalen.
  3. Alleen erkende radioamateurverenigingen kunnen, ter gelegenheid van een evenement, een speciale PREFIX aanvragen voor zover die toepasselijk is voor alle radioamateurs.
  4. Het BIPT kan speciale vergunningen geven om een amateurstation aan een telecommunicatienetwerk aan te schakelen.
  5. Het is mogelijk op afstand bediende stations op te stellen, mits een "behoorlijke" vergunning van het BIPT (dus eerst aanvragen!).
  6. Het is mogelijk dat ook een niet-radioamateur het woord kan nemen voor de zender van een radioamateurvereniging. We denken hier bijvoorbeeld aan een interview van een niet-radioamateur voor ON4UB. Het moet echter eerst worden aangevraagd.
  7. De voorwaarden en de modaliteiten voor hulp van radioamateurs aan Belgische nooddiensten (bv. Rode Kruis) zijn opnieuw en nu erg duidelijk gedefinieerd. We willen ze hier in hun totaliteit aanhalen:

In geval van een ramp kunnen radioamateurs op verzoek en ten bate van het Belgische Rode Kruis of andere Belgische nooddiensten die erkend zijn door het Instituut, met hun amateurstations, relaisstations en datanetwerkstations een hulpnetwerk voor radiocommunicatie aanleggen en doen werken. Het hulpnetwerk voor radiocommunicatie kan ook worden aangelegd:
 
  • naar aanleiding van nationale of internationale oefeningen die door of met de medewerking van het Belgische Rode Kruis of andere Belgische nooddiensten georganiseerd worden om te reageren op een eventuele ramp.
  • naar aanleiding van evenementen of manifestaties, ter ondersteuning van het radiocommunicatienetwerk dat wordt gebruikt door het Belgische Rode Kruis of de betrokken Belgische nooddienst.

Het Rode Kruis of de betrokken Belgische nooddienst, brengt het BIPT minstens 15 werkdagen voor de aanvang van de manifestatie op de hoogte van de installatie van een dergelijk netwerk. De radioamateurs mogen slechts uitzenden volgens de kenmerken van hun vergunningen. De communicatie is strikt beperkt tot diegene die duidelijk past in het kader van de activiteiten van het Belgische Rode Kruis of de betrokken Belgische nooddienst.

De radioamateurs die samenwerken met het hulpnetwerk ontvangen geen enkele vergoeding voor deze samenwerking.

Klik hier (PDF 21.22 KB) voor de officiële tekst van de wijzigingen aan het MB.