Grenzeloos - met punten en strepen
We staan er niet meer bij stil als we een vriend of een familielid in het verre buitenland willen contacteren. Je neemt je GSM, of je gebruikt internet om te skypen, te mailen of te facebooken… je kunt in een mum van tijd wereldwijd communiceren. Morse was de voorganger van deze nieuwe technologiën en daarom willen wij dit bewaren en in ere houden.
Op 9 plaatsen zal de UBA actief zijn, namelijk te:
- Mechelen (Lamot centrum)
- Baarle-Hertog (Schuttershof Zondereigen)
- Sint-Truiden (Scouts- en Gidsenlokaal St Augustinus)
- Nevele (ontmoetingscentrum Landegem)
- Merelbeke (station)
- Oostende-Raversijde (Kon. domein)
- Sinaai (Dries)
- Kortrijk (erfgoedhuis)
- Grimbergen (Volkssterrenwacht Mira)
Tijdens deze Erfgoeddag kan men zien hoe we verbindingen maken via morsecode. Je kinderen kunnen zelf een morsesleutel maken en via een computerspelletje de eerste letters leren. Je kan je eigen bericht laten overseinen en het na een wandeling terugvinden aan het eindpunt. En je kan uiteraard meer informatie vragen aan de mensen ter plaatse. Samen met de vzw ETWIE brengen we een brochure uit over de betekenis van de morsecode en de noodzaak om dit te bewaren voor onze volgende generaties.
Voor radioamateurs wordt er door de deelnemende secties een speciale callsign gebruikt (OS10M& tot OS19M) voor het bekomen van het Morsecode Heritage Award.
Naast deze activiteiten zijn er nog UBA standen in Meulebeke (Wereldoorlog I), Heist-op-den-Berg (radiomuseum), Eeklo(WO I) en Aalst.