UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Terugblik op de Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap lokte op tal van locaties in Vlaanderen heel wat mensen op de been. Graag geven we je een foto impressie van enkele activiteiten waaraan onze secties hun medewerking verleenden.

Sectie SNW




Sectie NBT

De dag van de wetenschap is een vaste waarde op de agenda van onze sectie. Zoals elk jaar namen we deel vanop, en in samenwerking met, de volkssterrenwacht Mira. Dit jaar organiseerden we de grootste workshop tot nu toe. Verdeeld over 3 sessies doorheen de dag knutselde 19 jongeren tussen 11 en 16 jaar een electronische dobbelsteen in elkaar onder begeleiding van onze leden. Er zaten enkele natuurtalenten tussen als het aankomt op fijn solderen, en alle dobbelstenen werkten.

In de namiddag mocht Marc, ON5RR, voor een volle zaal vertellen over zijn ervaringen met moonbounce. Het publiek luisterde geboeid naar de uitdagingen in deze speciale discipline van onze hobby. Enkele geluidsfragmenten demonstreerden hoe moeilijk het kan zijn om een QSO via de maan tot stand te brengen.

Doorlopend was ons station opgesteld en gaven we info over onze hobby aan de bezoekers. De jongste bezoekers genoten van het appeltjes vangen spel. Ook de CM moest zijn skills bewijzen vooralleer hij een lolly verdiende.
 

 

Sectie LVN

Net als de voorbije jaren was de Leuvense radioclub (LVN) te gast in de jubileumzaal van de Universiteitshal in het centrum van Leuven.

We hadden 2 workshops: een soldeerproject "bouw een speciale thermometer" onder leiding van Paul, ON4SSB, en "bouw je eigen morsesleutel". In deze laatste werd het UBA seinsleutel kitje gebouwd. Omdat hier geen soldeerbout aan te pas kwam was het ook geschikt voor iets jongere kinderen. Beide workshops waren in een mum van tijd "uitverkocht".

Verder was er nog veel aandacht voor morse: er was een stand de aanwezigen met een mini-zendertje konden seinen. Het geseinde werd een tiental meter verder ontvangen en met een PC gedecodeerd en op een groot scherm getoond. Heel wat bezoekers zijn de uitdaging aangegaan om hun eigen naam te seinen.
Met de online app "Samuel" konden de bezoekers op een lidieke wijze hun bekwaamheid in het ontvangen van CW testen. Verder was er nog de demonstratie "Hier brandt de lamp", waar een zender (10W) en magloop antenne gebruikt werden om TL-lampen draadloos te laten branden, en konden de bezoekers ook kennismaken met ARISS.

 

 

Radiomuseum Bogaarden