UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

QSL via bureau

Je QSL kaarten versturen via het QSL bureau is en blijft nog steeds de populairste manier om je kaart ter plaatse te krijgen.
Je moet er wel rekening mee houden dat dat niet voor al je verbindingen mogelijk is. Zo zijn er landen waar geen QSL bureau actief is en veel amateurs in de meer exotische DXCC landen (o.a. veel dxpedities) maken o.a. ook gebruik van een QSL Manager, in het algemeen een vriend radioamateur die voor hem zijn QSL dienst verzorgt.

Een goede bron om na te zien of er in een bepaald land een QSL bureau actief is, is het programma Qbus van de UBA. Je kan het gratis dowloaden van de UBA website.
Dit programma zal je ook de info geven over het DXCC land dat je gewerkt hebt, wat zeker bij veel speciale prefixen aan te bevelen is. We mogen hiervoor Rik, ON7YD zeker bedanken voor het up-to-date houden van de gegevens hiervoor.

Als je dus bijvoorbeeld merkt dat na het gebruik van Qbus blijkt dat het bepaalde DXCC land geen QSL bureau heeft, moet je op zoek naar de juist QSL route. Denk eraan, dit geldt niet enkel voor landen waar geen QSL bureau is, maar heel dikwijls ook voor dxpedities naar veel van de meer exotische locaties.
Dit kan zelfs het geval zijn voor een activiteit in bijvoorbeeld Jersey of Guernsey. Indien de operators van zulk een activiteit een lokaal roepteken hebben kunnen krijgen, dan is het best mogelijk dat je QSL kaart via het bureau niet op de juiste plaats terecht komt.

In de volgende landen is er geen QSL bureau. Daar moet je dus zeker op zoek gaan naar de juiste QSL route.

3B Agalega, Mauritius, Rodriguez D4 Cape Verde isl. ST Sudan
3DA Swaziland E3 Eritrea SU Egypt
3W Vietnam E5 North & South Cook T2 Tuvalu
3X Guinee HH, 4V Haiti T3 Kiribati
4J Azerbaijan HV Vatican City State T5 Somalia
5A Libië HZ Saudi Arabia T8 Palau
5R Madagascar J5 Guinee Bissau TU Cote D’Ivoire (Ivoorkust)
5X Uganda J6 St. Lucia UJ Uzbekistan
7O Jemen J8 St. Vincent V3 Belize
7P Lesotho KG4 Guantanamo Bay V4 St. Kitts & Nevis
7Q Malawi KH0 Mariana Is. V6 Micronesie
8Q Maladiven KH1 Baker & Howland Is. V7 Marshall Islands
9L Sierra Leone KH4 Midway Island VP2E Anguilia
9N Nepal KH5. Palmyra & Jarvis Is VP2M Montserrat
9U Burundi KH7K Kure Island VP6 Pitcairn
9X Rwanda KH9 Wake island XU Kampuchea (Cambodja)
A3 Tonga KP1 Navassa Island XW Laos
A5 Bhutan KP5 Desecheo Island XY-XZ Myanmar
A6 United Arab Emirates P2 Papua New Guinea YA Afghanistan
C2 Nauru P5 North Korea Z2 Zimbabwe
3C Ecuatoriaal Guinee D6 Comoren Z8 South Sudan
C5 Gambia PZ Suriname ZA Albania
C6 Bahamas S0 West Sahara ZD9 Tristan da Cunha
CN Morocco S7 Seychellen    
D2 Angola S9 Sao Tome & Principe    

Een lijst van de landen waar wel een QSL bureau is vindt je op de IARU website.

De beste bron om QSL info op te zoeken is nu zeker internet. We zijn ondertussen wel de tijd voorbij dat we soms moesten wachten op een dikwijls maandelijkse publicatie die dan onderling werd doorgegeven om de juiste QSL info te vinden.

Hier geven we een paar van de internetbronnen die ons nu ter beschikking staan.

De voornaamste is wel http://www.qrz.com
Om daar alle gegevens te zien is echter aangewezen dat je jezelf daar ook registreert indien je dat nog niet zou hebben gedaan.

Een andere website waar je ook veel info terugvindt is http://qrzcq.com/

Verder zijn volgende bronnen ook beschikbaar.
http://www.qslinfo.de/
http://www.ik3qar.it/manager/
http://www.qsl.net/sv1cns/qsl-info.htm
http://www.qsl-info.com/
En er zijn er waarschijnlijk nog meer.

Nog een laatste, maar belangrijk woordje over de werking van de QSL bureaus.
Vergeet vooral niet dat aan de werking van een QSL bureau kosten verbonden zijn.
Een QSL bureau kan in de meeste gevallen je QSL kaart enkel afleveren indien de radioamateur lid is van de vereniging die het IARU QSL bureau beheert. Ofwel dat de radioamateur die geen lid is van de vereniging die het bureau beheerd bereid is de kosten hiervan te dragen.
De IARU aanbeveling hierover is de volgende:

RESOLUTION 85-9
(Revised 2009)
concerning QSL bureaus
The IARU Administrative Council, Auckland, November 1985,
recognizing that the exchanging of QSL cards is a "final courtesy" in an Amateur Radio communication,
recognizing that the cost of exchanging cards between individual amateur stations is prohibitive in most cases, unless an efficient international bureau system in operation,
recognizing that an amateur who sends a card via the bureau usually has no way of knowing whether the amateur to whom it is addressed is a member of his national IARU society, and recognizing that most IARU member-societies operate incoming bureau systems that are available to members and non-members alike, but that some are unable, for good and sufficient reason, to provide service to non-members even it the expenses of doing so are fully reimbursed, resolves that member-societies are strongly encouraged, whenever possible, to provide incoming QSL bureaus service to non-members within their operating territory, if such non-members agree to pay the full cost of this service; and if they are not already doing so, to explore appropriate means and methods for delivering QSL cards to non-members, and further resolves that member-societies shall not forward QSL Cards to bureaus operated by non-members of IARU, if there is an IARU member-society in the country concerned that forwards cards to non-members who agree to pay the full cost of this service.


De UBA volgt deze aanbeveling, maar andere landen misschien niet. Of de betreffende radioamateur die geen lid is wil de kosten niet betalen. In dat geval komt je kaart onherroepelijk terug. Schuif de schuld dus niet af op het QSL bureau als je kaart niet aankomt. De beslissing om van een QSL bureau gebruik te maken is de individuele beslissing van de radioamateur.
Een uitgebreide uitleg over de UBA QSL dienst vindt je hier.