UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

OO4SNW gaat letterlijk de lucht in

Op donderdag 28 april om 11u zal het radiobaken OO4SNW met een speciale toelating van het BIPT de lucht ingaan, letterlijk en figuurlijk, en omsteeks 13u terug landen.

Een aantal leerlingen van het VTS (Vrije Technische Scholen Sint Niklaas) hebben met steun van radioamateurs van UBA sectie SNW (Sint Niklaas) een radiobaken gebouwd dat donderdag op de terreinen van het KMI te Ukkel de lucht zal in gaan.

Het VTS heeft net als een aantal andere scholen uit het binnen- en buitenland een project ingediend in het kader van het ESERO ASGARD project. Het VTS project is verkozen met andere experimenten aan boord van de KMI ballon.

Het radiobaken werkt met het WSPR protocol en elke radioamateur die het baken ontvangt, rapporteert dit via internet naar een internationale webserver die de radioverbinding opslaat en kan visualiseren. Iedereen kan dus via www.wsprnet.org meekijken naar de resultaten (ga naar map en onderaan update en vul OO4SNW in als call).

De leerlingen zullen nadien de resultaten analyseren en propagatie fenomenen vastleggen in functie van de hoogte (de ballon gaat tot 15 km hoogte, het begin van de stratosfeer).

SNW heeft vooral steun verleend in de keuze van protocol, materialen, systemen, firmware en ook de lage temperatuur testen, antenne testen gedaan. Dit past in het 2 jaar club project HAB (high altitude ballooning). Onze samenwerking met VTS is voor 2 schooljaren. In 2012 deden we met dezelfde school het ARISS project, met een gelukte radioverbinding met het ISS.

In het kader van dit project zijn er al enkele persmomenten geweest in VTS, zie:

Ook heeft astronaut Dirk Frimout in dit kader een presentatie gegeven in VTS.

Voor de radioamateurs die willen meewerken enkele technische gegevens:
  • Het project gaat via het WSPR protocol metingen doen op de reflectie van de ionosfeer in functie van de hoogte.
  • Leerlingen van 3e graad hebben deelgenomen aan de berekeningen, hebben een Arduino project hardware en software gemaakt die GPS signalen decodeert en doorgeeft aan een WSPR baken. Dit baken zend op de 40m, 10m en 20m band met een vermogen van 200mW. SNW heeft support geleverd, de lage temperatuur testen gedaan (-40°C) met Peltier elementen) en heeft het juiste antenne type en balun getest verticaal hangend aan een ballon.

Een 10mW databaken op 434.250 gaat ook mee als project van het Sint Pieterscollege Jette en geeft de GPS positie door, onder APC220 protocol. Dit zal te ontvangen zijn op de Websdr SNW.
Voor meer info:
73

Erik ON8DC CM SNW