UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

ON4UB - 11/12/2011

ON4UB News

Bulletin van zondag 11 december 2011

Beste vrienden en luisteraars van ON4UB hartelijke goede morgen, we zijn gelukkig dat U trouw bent aan de wekelijkse uitzendingen van het nationaal radiostation van de UBA. Vandaag, aan de microfoon, Pierre, ON4AGY UBA sectie OSB. Onze frequentie is en blijft steeds 3.744 MHz, van 10u00 tot 10u15’ gevolgd door de QSO ronde kort gevolgd met het lezen van het nieuws bulletin in het Frans met vandaag, Jean-Pierre, ON4JPB uit UBA sectie MNS (Bergen).

Indien U een speciaal gebeuren, wenst mede te delen aan het geheel van de Belgische radioamateurs, verzoeken wij U ons te contacteren via email op on4ub [at] uba [dot] be

U luistert naar ON4UB, het nationaal radiostation van de UBA, Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.

OSB op zoek naar oud-leden

Radioamateurisme bestond al langer in het Brugse, maar de eerste sporen van de vereniging vinden we terug een paar jaar na het einde van de tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlogsjaren was het bezit van zendapparatuur verboden en werden de radioamateurs verplicht hun zenders bij het gemeentebestuur in te leveren. Het is pas na lang onderhandelen met de overheid dat het houden van zenders en zelfs radio-ontvangers weer toegestaan werd in België, zij het onder strenge voorwaarden.

Vanaf 1947 vergaderden de Brugse zendamateurs op regelmatige basis op verschillende locaties. In het begin kwamen ze bijeen bij een bevriend amateur, Lucien D’Helft, later vonden de vergaderingen plaats in o.a. het hotel Sint Hubert, Café Oud Brugge en Café Belle Vue. Vanaf 1962 werd er samengekomen op een adres in de Grauwerkersstraat en het jaar daarop werd een nieuw vergaderlokaal in gebruik genomen in de Scheepsdalelaan. Hier werd kennis gedeeld en de laatste nieuwigheden over de vooruitgang in de telecommunicatie onderwezen aan de leden.

De Brugse radioamateurs waren echte voortrekkers en lagen dan ook aan de basis van de nationale vereniging van de zendamateurs, de Unie van de Belgische Amateurzenders, afgekort UBA. De vereniging kreeg de benaming OSB mee. Waar dit voor staat is het laatste nog niet gezegd, maar men vermoedt dat “Onder Station Brugge”, de roepnaam van de marinebasis in Sint-Kruis, aan de basis van de benaming lag. In 1971 werd er samen met het stadsbestuur uitgekeken naar een locatie die een meerwaarde kon bieden voor de vereniging en door toedoen van de toenmalige burgemeester Pierre Vandamme kreeg onze vereniging een terrein toegewezen langs de Lodewijk Coiseaukaai waar het clubhuis nog steeds gevestigd is.

In het kader van het 65-jarig bestaan zijn we op zoek naar oud-leden en ex-zendamateurs uit het Brugse. Want bij zo’n verjaardagsfeest willen we iedereen uitnodigen om er bij te zijn!

Graag vragen we dan ook aan iedereen die ooit lid geweest is van OSB, om terug contact op te nemen met ons via, de voorzitter Bart Vandenbroucke (ON7BT). E-mail: on7bt [at] uba [dot] be, telefoon: 0474 279 823 of via een brief met alle contactgegevens naar OSB Brugge, Lodewijk Coiseaukaai 31, 8000 Brugge.

U luistert naar ON4UB, het nationaal radiostation van de UBA, Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.

eCQ-QSO december is nu online op de UBA webste

Ben je hiermee nog niet vertrouwd? Volg hier hoe te downloaden:

1. Klik op ‘Mijn UBA-account’ in de linkse verticale menubalk.
2. Je hebt al een ‘account’ aangemaakt: vul je call en wachtwoord in en klik op ‘Aanmelden’.
3. Je hebt nog geen account: vul je call in en je UBA lidnummer als wachtwoord en klik op ‘Aanmelden’. Je UBA-lidnummer (bijvoorbeeld: 1000006402) vind je terug op je UBA-lidkaart, of op het verzendingsblad van CQ-QSO.
4. Eenmaal aangemeld, kan je bovenaan in het menu de weg vinden naar eCQ-QSO en CQ-QSO.

Oproep tot kandidaatstelling

In overeenstemming met art. 13 tot en met 15 van de gecoördineerde statuten, goedgekeurd op de algemene vergadering van 9 mei 2009, en met art. 30 tot en met 41 van het reglement van inwendige orde, doen wij een oproep tot kandidaatstelling voor bestuurders, provinciale voorzitters en voorzitters van de secties.

A. Bestuurders
Dit jaar dienen vijf bestuurders gekozen te worden in de schoot van de raad van bestuur: vijf mandaten voor een duur van drie jaar. Teneinde een kandidatenlijst op te stellen, doet de raad van bestuur een oproep tot alle effectieve leden die hun kandidatuur willen indienen, opdat zij dit schriftelijk zouden willen doen tot en met 31 december 2011 aan het adres van de voorzitter van de UBA, Claude van Pottelsberghe de la Potterie, Bruggesteenweg 77 te 8755 Ruiselede.

B. Provinciale voorzitters
Ieder effectief of toetredend lid dat zijn kandidatuur wil stellen voor de periode van twee jaar dient dit schriftelijk aan een van de secretarissen te melden voor 31 december 2011.

C. Voorzitters van de secties
Ieder effectief of toetredend lid dat zijn kandidatuur wil stellen voor de periode van een jaar dient dit schriftelijk aan zijn provinciaal voorzitter te melden voor 31 december 2011. U luistert naar ON4UB, het nationaal radiostation van de UBA, Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.

D. Voorwaarden voor het indienen van een kandidatuur van bestuurder, provinciaal voorzitter of voorzitter van een sectie en modaliteiten
De werkende leden, die hun bijdrage voor het lopende sociale jaar betaald hebben, minstens 21 jaar oud zijn en sedert ten minste 3 jaar lid zijn van de UBA, mogen hun kandidatuur stellen voor de functie van bestuurder.
Ieder werkend of toetredend lid dat zijn bijdrage voor het lopende sociale jaar betaald heeft, minstens 21 jaar oud is en sedert ten minste 3 jaar lid van de UBA, mag zijn kandidatuur stellen voor de functie van provinciaal voorzitter. Ieder werkend of toetredend lid dat zijn bijdrage voor het lopende sociale jaar betaald heeft en minstens 21 jaar oud is, mag zijn kandidatuur stellen voor de functie van voorzitter van de sectie waarvan hij administratief deel uitmaakt sedert ten minste een jaar.

De kandidaten dienen in hun brief te vermelden: naam, voornaam, roepnaam, taalstelsel, inschrijvingsnummer bij de UBA en datum van de laatste betaling van het UBA-lidgeld. Zij dienen te vermelden hoeveel jaren ze reeds lid zijn van de UBA en een kort overzicht te geven van hun werkzaamheden als radioamateur en in de schoot van de UBA.

Uittredende bestuurders, provinciale voorzitters en voorzitters van de secties zijn herkiesbaar. De kandidaten moeten van hun burgerlijke en politieke rechten genieten. De functies van bestuurder, provinciaal voorzitter en voorzitter van een sectie zijn onverenigbaar.

Men kan zich slechts kandidaat stellen voor een functie. Die functies zijn eveneens onverenigbaar met om het even welke leidende functie in een andere Belgische vereniging van radioamateurs. Op verzoek van de kandidaat kan de raad van bestuur afwijkingen toestaan.

Egbert Hertsen, ON4CAS, Nederlandstalig secretaris

U luistert naar ON4UB, het nationaal radiostation van de UBA, Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.

Summits On The Air Vandaag

Zondag 11 december zijn ON3FMB/P en ON3EE/P twee summits in de Ardennen activeren. Ze zijn QRV op de Signal de Botrange (SOTA ON-001) en in de namiddag vanuit Burteaumont (SOTA ON-025). De voorziene frequenties zijn 7118 en 14285kHz. De timing is onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Meer informatie over SOTA vind je op: http://www.sota.org.uk/ of, op de UBA website: www.uba.be.

ARISS radiocontact in VTS Sint-Niklaas

Einde december gaat de Nederlandse astronaut André Kuipers voor een periode van 6 maanden naar het ISS. Tijdens deze periode zijn er 3 ARISS radiocontacten voorzien met Belgische scholen. De spits wordt waarschijnlijk afgebeten door het atheneum Borgloon, in de week van 9 tot 13 januari 2012. Een week later komt het VTS Sint-Niklaas aan bod en in de loop van maart volgt de middenschool De Regenboog uit Bree. Naar aanleiding van het ARISS radiocontact bouwen de leerlingen van het VTS Sint-Niklaas onder andere een eigen raket, goed voor een artikel in de Gazet van Antwerpen.

UBA Low Band Wintercontest 2011

De UBA sectie NOK nodigt alle radioamateurs uit om deel te nemen aan de zesde uitgave van de UBA Wintercontest. Contestperiodes Vandaag, 10 december 2011 van 06:00 tot 10:00 UTC. Dit is één contest. Deze contest vindt plaats telkens het 2de volledig weekend van december.

U luistert naar ON4UB, het nationaal radiostation van de UBA, Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.

ON44NUTS - Radioclub des Ardennes

RCA Radio Club des Ardennes RCA te Bastogne zal van 22 december 2011 tot 30 juni 2012 ON44NUTS activeren, ter nagedachtenis aan alle US militairen, gesneuveld voor onze vrijheid, maar ook ter herinnering aan het befaamde antwoord “Nuts!” van de Amerikaanse generaal McAuliffe tijdens het Ardennenoffensief, toen de Duitse aanvallers de overgave van de Amerikanen eisten. QSL VIA ON4RCA.

Opleidingen basisvergunning in Leuven, Knokke, Kortrijk en Sint-Truiden

De secties Kortrijk (KTK), Oosthoek (ONZ), Leuven (LVN) en Sint-Truiden (RST) starten begin volgend jaar met een opleiding basisvergunning. In ONZ start men op 8 januari te Knokke, in Leuven begint de opleiding op 13 januari, in Kortrijk op 15 januari en in Sint-Truiden op 18 januari 2012. Alle informatie over deze en andere opleidingen voor de basisvergunning vind je terug op de UBA website.

Sectie GNT: mini hambeurs vandaag 11 december 2011


Op zondagvoormiddag 11 december is er een mini hambeurs in onze sectie. Tevens ook een opendeurdag voor alle geïnteresseerden. Meer details volgen eventueel later.

RSX QRV vanuit Schouwen-Duiveland

Enkele leden van sectie Ronse ON4RSX zullen actief zijn vanop het eiland Schouwen-Duiveland (Nederland-Zeeland) EU-146 vanaf 26/12/2011 tot en met 29/12/2011. ON6QO, ON5TC, ON5TQ en ON8VP starten op maandagmiddag om 14:00 UTC en zullen enkel actief zijn in CW op de banden 80, 40, 30, 20 en 17m (3,525, 7,025, 10,125, 14,025 en 18,075 MHz). Einde activatie 29/12/2011 om 23h00 UTC.

Met deze beëindigen wij onze uitzending van de zondagmorgen. We bedanken al wie aan deze uitzending heeft vandaag meegewerkt. We zeggen u: ‘Dank u om naar het informatie bulletin van de UBA, lid van de IARU, te hebben geluisterd. Nog een goede namiddag we rekenen op u op aanstaande zondag.

Aan de microfoon was, Pierre ON4AGY, wij gaan nu beginnen met de UBA ronde. CQ CQ van ON4UB.