Ballonexperiment HoWest
Peter Vanveerdeghem is student aan het Howest – ELIT, afdeling elektronica-ICT (doctoraat) in Kortijk.
Nu zaterdag 5 mei 2012 omstreeks 11:30 UTC staat de launch van zijn twee ballons met twee RTTY-databakens in de 70cm-band en telemetrie gepland vanop de luchthaven in Wevelgem.
Nu zaterdag 5 mei 2012 omstreeks 11:30 UTC staat de launch van zijn twee ballons met twee RTTY-databakens in de 70cm-band en telemetrie gepland vanop de luchthaven in Wevelgem.
Meer informatie over Peter zijn project, een filmpje over de High Altitude Balloon (HAB) en de school is hier te vinden http://elit.howest.be/weerballon.aspx.
Tijdens de vlucht zullen de ballons te tracken zijn in RTTY.
De Howest op 434.650MHz en Falcon op 434.075MHz.
De juiste baudrate en shift worden voor de vlucht bekendgemaakt.
Doorgaans is dit 50 Bd en 450 Hz in RTTY - USB.
Via een aangepaste FlexDigi-versie is het kinderlijk eenvoudig om de ontvangen telemetrie door te sturen naar een centrale server. Deze versie is hier te vinden http://ukhas.org.uk/projects:dl-fldigi.
In deze software zijn deze vluchten Howest en Falcon mits eenvoudige picklist aan te klikken en worden alle correcte settings automatisch geladen!
Deze software plaatst uw ontvangen data (de lokatie, hoogte, temperatuur, ..) van deze (en andere) ballons in realtime op http://spacenear.us/tracker.
Tijdens en na de vlucht kan je in realtime chatten met de achtervolgende wagen en andere luisteraars op http://webchat.freenode.net/?channels=highaltitude.
Mocht de vlucht omwille van weersomstandigheden verplaatst worden kan dit in deze nieuwsgroep gevolgd worden http://groups.google.com/d/topic/ukhas/7Q3OO5ZyKC0/discussion.
Met de huidige meteogegevens lijkt de ballon te landen in de buurt van Terneuzen.
Het terugvinden van de payload die onder de ballon hangt is van groot belang voor verder onderzoek naar de data. Tijdens voorbije vluchten in de UK, Nederland en Frankrijk verschenen opvallend weinig Belgische volgers op de voornoemde trackersite.
Het is van groot belang voor de studenten om de ballon op lage hoogte tijdens de landing te volgen om hem eenvoudig en snel te kunnen recupereren.
Hierbij kunnen wij als radioamateurs reeds met beperkte middelen ongetwijfeld een steentje bijdragen.