UBAUnion royale belge des amateurs-émetteurs a.s.b.l.

slideshow 1

Photo: Couloir

2012 World Radio Conference

- A traduire - Onderstaande is een vrije vertaling / samenvatting van een verslag van Dave Summer, K1ZZ, (CEO en secretaris van ARRL) over de 2012 World Radio Conference (WRC-12):


“Gisteren kwam ik terug thuis na 33 dagen in Genève, voor de WRC-12 en de eerste voorbereidende conferentie voor de WRC-15.
In mijn ambtsperiode als ARRL staflid, betrokken bij de IARU sinds 1972, staat de World Administrative Radio Conference van 1979 geboekt als het grootste succes. Nu, ruim 30 jaar later worden de 10, 18 en 24MHz amateurbanden immers nog altijd de WARC banden genoemd.
Op de tweede plaats komt de World Radio Conference van 2003, waar we iets bereikt hebben waarin we voordien nog nooit geslaagd waren: 100kHz spectrum “terugwinnen” van de radio-omroep en daarmee de 40 meter band gevoelig uitbreiden.
Geen van de verwezenlijkingen van WRC-12 kan hier aan tippen, maar er waren toch zoveel hoogtepunten dat het moeilijk is om de beslissen welk het belangrijkste is:

  • K1JT’s speech tijdens de plenaire vergadering op het einde van de tweede week, ingeleid door de secretaris-generaal van de ITU, dr. Hamadoun Touré (HB9EHT).
  • De viering van 50 jaar International Amateur Radio Club (4U1ITU).
  • Het vermijden dat HF oceanographic radars vlak bij of zelfs in de amateurbanden zouden werken.
  • De nieuwe amateurband 472-479kHz (600m).
  • Het punt op de agenda van WRC-15 dat de mogelijkheid schept voor een amateurband in het deel 5250-5450kHz (60m).
  • Het succesrijk behandelen van een mogelijks moeilijk toekomst agendapunt betreffende pico- en nanosatellieten (het is een complex, maar belangrijk onderwerp).

Enkele andere verwezenlijkingen tijdens deze WRC waren:

  • Het eerste 23cm EME QSO van 4U1ITU, gebruik makend van de K1JT software en met K1JT aan het station.
  • De meer dan 13600 QSO’s van 4U1WRC.
  • De meer dan 3500 QSO’s van 4U1ITU tijdens de ARLL CW DX contest.

Het radioamateurisme is slechts een klein deel van de wereldwijde telecommunicatie gemeenschap en op commercieel vlak te verwaarlozen vergeleken met bijvoorbeeld de satelliet of mobiele breedband communicatiesector. Toch hebben we binnen de ITU een positie verworven als gerespecteerde radiodienst. Dit hebben we niet overnacht bereikt of door acties van individuen of kleine groepen. Het is bereik door de gemeenschappelijke passie en zingeving van een buitengewone groep mensen uit verschillende landen en met verschillende achtergronden. Sommige met een IARU titel, maar de meesten niet, bijna allemaal vrijwilligers, die via de IARU en over decennia heen ervoor gezorgd hebben dat de kwaliteit van de radioamateur- en radioamateur-satellietdienst kan wedijveren met deze van andere radiodiensten, zo niet deze overtreffen.
Ik kan niet vertellen hoe trots is ben om deel uit te maken van dit team.”