UBARoyal Belgian Amateur Radio Union

slideshow 1

Photo: Couloir

Dag van de Wetenschap 2014

Op zondag 23 november heeft de UBA op 3 plaatsen deelgenomen aan de Dag van de Wetenschap 2014, in Gent, Hasselt en Pepingen.
Op alle drie de plaatsen was de deelname een groot succes met positieve reacties van het talrijk opgekomen publiek.




In Pepingen werden op drie verschillende locaties activiteiten georganiseerd. In het Audiovisuele Museum kon François Luyckx ON3LF samen met de UBA verenigingen GBN en NNV uitpakken met enkele merkwaardige exemplaren.
De uitgebreide verzameling van dit museum groeit nog steeds aan met allerlei zeldzame apparatuur, die François samen met zijn vrienden van het Olens Radiomuseum indien nodig opknapt en bedrijfsklaar zet.
In Het Schoolhuys maakte Johan samen met dochter Lisa-Marie de jeugd wegwijs in de werking van elektriciteit en was een zelf vervaardigde plasmaluidspreker in werking.
Intussen presenteerde Willy een unieke radiobouwdoos uit de twintiger jaren van vorige eeuw en demonstreerde oude radio’s.
In de oude geklasseerde kerk van Bogaarden ging een merkwaardige expo door.
Bruno Brasseur en Guido Nys toonden vonkenzenders in werking en exposeerden aan de hand van authentieke foto’s hoe de telecommunicatie tussen 1900 en 1918 verliep in zowel Belgisch Congo als tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In de andere zijbeuk was Fons Vanden Berghen bedrijvig met telegrafietoestellen en verstrekte de aanwezigen een boeiende uiteenzetting over het ontstaan van de telecommunicatie door middel van telegrafie.
Veel toestellen van Fons zijn uniek en de nog de enige werkende exemplaren ter wereld.
Fons geeft elkeen de gelegenheid om langs de website www.telegraphy.eu en www.telegraphsofeurope.net het boek “Het internet van de 19e eeuw” met 650 kleurenfoto’s gratis te downloaden.
Ook niet onbelangrijk, wetenschap ging in Bogaarden gepaard met een echte Pajotse maaltijd en het onovertroffen streekbier.



In Hasselt waren we te gast op de campus van de Universiteit Hasselt. Belangstellenden konden zelf een elektronische dobbelsteen bouwen. Ondanks het mooie weer, de weinige inschrijvingen vooraf zijn er maar liefst 70 dobbelstenen gemonteerd. Reken 45 minuten per kit en je kan je het ongeduld van de passanten voorstellen. Nu waren ze met 5 soldeerassistenten. Het hadden er eigenlijk 15 moeten zijn.
Voor openingsuur stonden er reeds ongeduldigen en ze zijn om 9u30 moeten beginnen.
Verschillende professoren zijn gepasseerd en hebben het opzet gefeliciteerd. De combinatie soft- en hardware werd zo een revelatie voor hun en voor velen.
Op een tweede stand konden de bezoekers kennismaken met onze hobby.
(foto's: Universiteit Hasselt)



Ook in Gent waren we te gast bij de universiteit.
Voor de workshop "solderen van een signaalzoeker" hadden 90 kinderen gereserveerd. In totaal zijn 105 kitjes gesoldeerd, en ook dan moesten er nog 50 kinderen geweigerd worden. Op de dag zelf kwamen er nog aanvragen voor reservatie voor 11 kinderen.
De demonstratie van de OUFTI-1 had zeer veel bijval. Meer media-aandacht had gemogen, goed voor een volgende keer.
Hadden we geweten dat we zoveel ruimte zouden gehad hebben, we hadden meer kunnen tonen, dat wordt genoteerd voor volgend jaar.
Bij deze wil ik alle medewerkers in Gent, Pepingen en Hasselt van harte bedanken voor hun inzet. Ik hoop ook dat dit artikel een aanzet is om volgend jaar ook op andere plaatsen deel te nemen aan de Dag van de wetenschap. Heb je belangstelling of wil je meer informatie aarzel dan niet om contact op te nemen met on7yd [at] uba [dot] be (on7yd [at] uba [dot] be).