UBARoyal Belgian Amateur Radio Union

slideshow 1

Photo: Couloir

Kleine werken aan een woning eenvoudiger

Vlaanderen / Ruimtelijke Ordening (logo)

Vanaf 1 december 2010 is het besluit van de Vlaamse Regering van kracht dat vrijstelling van stedenbouwkundige vergunning verleent in een aantal gevallen. De bepalingen van het besluit die een zendamateur kunnen aanbelangen zijn hieronder weergegeven.

In het kort komt het erop neer dat indien geen andere stedenbouwkundige bepalingen zich ertegen verzetten (bvb. verkavelingsvoorwaarden) een aantal antennewerken mogelijk zijn zonder dat er een bouwvergunning: moet worden aangevraagd. Een aantal vrijstellingen golden ook al onder het vroegere besluit, maar de aanpassingen van het nieuwe besluit zijn toch in enige mate een verruiming.

De belangrijkste wijziging is dat er vrijstelling geldt voor het aanbrengen van antennes aan de buitenkant van bestaande gebouwen in de kleur van de gevel of in een neutrale onopvallende kleur. Voorheen waren enkel paneel antennes of de plaatsing van communicatieapparatuur waarvan geen enkele afmeting meer dan 1 meter bedraagt vrijgesteld als ze tegen de gevel werden aangebracht. Nu spreekt het nieuwe besluit “van de buitenkant van bestaande gebouwen”. Terwijl het vroegere besluit enkel sprak van “tegen de gevels, schouwen of schoorstenen”. Het dak lijkt mij ook de buitenkant te zijn van een gebouw. Merk op dat er ook geen hoogtelimiet wordt opgelegd.

Verder blijft de vroegere vrijstelling behouden die toelaat om aan een bestaande VERGUNDE mast of pyloon antennes aan te brengen voor zover de hoogte niet toeneemt.

Voor schotelantennes tot een diameter van 80 cm is het nu ook toegelaten deze op hellende daken te plaatsen achter de dakrand, zonder vergunning. Merk op dat dit ook het hellend dakvlak aan de voorgevel kan betreffen.

Verder kunnen allerhande technische installaties op platte daken worden aangebracht zonder vergunning, voor zover ze niet hoger zijn dan drie meter en de hoogte van de installatie op elk punt kleiner is dan de afstand tot de dakrand. Allerhande technische installaties kunnen naar mijn mening ook antennes en mastjes zijn op een plat dak tot een hoogte van drie meter, en voor zover de vrije afstand tot de dakrand ook minstens drie meter bedraagt.

Dat men er zijn voordeel mee doet.
73
Steven ON4SLB

Besluit Vlaamse Regering 16.7.2010 (BS 10.9.2010)

Art. 1.2. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing, onverminderd andere regelgeving, inzonderheid de regelgeving inzake beschermde monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, landschappen en archeologische sites, waarvoor een apart systeem van toelatingen geldt.

Art. 1.3. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing, voor zover deze handelingen niet strijdig zijn met de voorschriften van stedenbouwkundige verordeningen, of met de uitdrukkelijke voorwaarden van stedenbouwkundige vergunningen.

Art. 1.4. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing, voor zover deze handelingen niet strijdig zijn met de voorschriften van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, algemene plannen van aanleg, bijzondere plannen van aanleg of verkavelingsvergunningen die niet opgenomen zijn in de gemeentelijke lijst, opgemaakt in toepassing van artikel 4.4.1, §3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Hoofdstuk 12. Telecommunicatie
Art. 12.1 Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de volgende handelingen met betrekking tot zend- en ontvangstinstallaties voor telecommunicatie:
1° de plaatsing van de volledige installatie,binnen in bestaande gebouwen of constructies, .In voorkomend geval wordt de zend- en ontvangstinstallatie geplaatst achter materialen die er hetzelfde uitzien als de bestaande materialen, maar die radiogolven doorlaten;
2° de plaatsing van een antenne aan de buitenkant van bestaande gebouwen, in de kleur van de gevel, of in een neutrale, onopvallende kleur, op voorwaarde dat de bijbehorende technische installatie wordt aangebracht in het gebouw, ondergronds of op een plat dak overeenkomstig artikel 12.3.;
3 de plaatsing van een installatie op een bestaand gebouw gelegen in een industriegebied in de ruime zin. De totale hoogte van de dragende structuur bedraagt maximaal 5 meter boven het gebouw. De bijbehorende technische installatie wordt ondergebracht in het gebouw, ondergronds of op het dak;
4° de plaatsing van een installatie op een bestaande vergunde pyloon of mast op voorwaarde dat de hoogte niet toeneemt en de bijbehorende technische installatie ondergronds geplaatst wordt of onmiddellijk aansluit bij de pyloon of mast;
5° de plaatsing van een installatie aan een bestaande vergunde hoogspanningspyloon, op voorwaarde dat de hoogte met maximaal vijf meter toeneemt en de bijbehorende technische installatie ondergronds geplaatst wordt of onmiddellijk aansluit bij de pyloon;
6° de plaatsing van installaties op bestaande verlichtingspalen, met inbegrip van de vervanging ervan, op openbaar domein, op voorwaarde dat de installatie niet meer dan vijf meter boven de verlichtingsarmatuur of boven de bestaande infrastructuur uitsteekt;
7° de plaatsing van installaties en constructies ter verzekering van de stabiliteit en veiligheid bij bestaande installaties.

Art. 12.2. Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de plaatsing van de volgende schotelantennes:
1° een schotelantenne met een maximale diameter van 80 centimeter, geplaatst op hellende daken achter de dakrand of tegen de achtergevel van gebouwen, in de kleur van de gevel of in een neutrale, onopvallende kleur;
2° een schotelantenne met een maximale diameter van 120 centimeter, geplaatst op een plat dak, op voorwaarde dat de hoogte beperkt blijft tot 150 centimeter;
3° een schotelantenne met een maximale diameter van 120 centimeter, in de achtertuin, op voorwaarde dat de hoogte beperkt blijft tot 150 centimeter.

Art. 12.3. Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de plaatsing op platte daken van allerlei technische installaties, die geen gebouwen of delen van gebouwen zijn, met een maximale hoogte van drie meter, op voorwaarde dat de hoogte van de technische installatie op elk punt kleiner is dan de afstand tot de dakrand.

Enkele nuttige links:
http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?c=Solution_C&cid=127890656921...
http://www.ruimtelijkeordening.be/Default.aspx?tabid=13610&language=nl-BE