UBARoyal Belgian Amateur Radio Union

slideshow 1

Photo: Couloir

Dag van de Wetenschap 2018

Op zondag 25 november heeft de UBA op 4 plaatsen deelgenomen aan de Dag van de Wetenschap: Diepenbeek, Grimbergen, Leuven en Roeselare.
In Roeselare waren de secties MWV en KTK te gast in de Vives Hogeschool, in Leuven waren de secties LVN en de Radioclub Leuven te gast bij de KU Leuven, in Grimbergen was de sectie NBT te gast bij Mira en in Diepenbeek waren verschillende Limburgse secties op initiatief van Paul, ON4SSB, te gast bij de UHasselt.

Grimbergen
De radioclub Grimbergen (sectie NBT) organiseerde een workshop voor de jeugd om een FM radio kit in elkaar te solderen. Doorheen de dag werden 3 sessies georganiseerd, telkens voor 6 kinderen. Onder begeleiding van onze leden bouwden ze in een uurtje tijd een heuse FM radio. Voor de meeste kinderen was dit hun eerste ervaring met solderen, al waren er ook enkele bekende gezichten bij die de vorige editie van de dag van de wetenschap reeds een elektronische dobbelsteen hadden gebouwd.
Op de eerste verdieping gaf Frans uitleg over de morsecode. De geschiedenis van de morsecode werd uit de doeken gedaan, en iedereen kreeg de kans om zelf iets te seinen. In de namiddag gaven Erik (ON4ANN) en Eric (ON4CCV) een presentatie over de buitenactiviteiten van de radioamateurs. Aan de hand van filmpjes kreeg het publiek een idee van waarom wij velddagen, WWFF activaties en dx-pedities zo leuk vinden. Ons radiostation was ook heel de dag operationeel om demonstraties te geven.
Een leuke verassing was dat de VRT nieuwsdienst onze club had uitgekozen om verslag uit te brengen over dit wetenschapsfeest. Annelore en Thomas vertelden de reporter waarom zij zo graag een radiootje wilden bouwen, en vanaf 12u00 waren we te horen in het radionieuws. Dit bracht nog enkele extra bezoekers in de namiddag, maar helaas zat de workshop helemaal vol en moesten we zelfs enkele kandidaten weigeren. De nieuwsuitzending kan herbeluisterd worden op de site van de VRT. Het item over de dag van de wetenschap start op minuut 5.
Diepenbeek
Op 25 november 2018 werkten HAC, MLB en NOL, drie Limburgse UBA-secties, opnieuw mee aan de Dag van de Wetenschap op de Campus in Diepenbeek van de Universiteit Hasselt. Het was reeds geleden van 2015.
Het zelf bouwen en solderen van een kit heeft bij de vorige edities van de Dag van de Wetenschap bijzonder veel succes gekend en was steeds dé grote publiekstrekker. Dat mocht dus absoluut niet ontbreken. Het moet hier geschreven worden: omdat het publiek zelf iets kan bouwen én mee naar huis kan nemen, wordt deze stand door de organisatie bijzonder op prijs gesteld en zij krijgt dan ook een ereplaats achter de ontvangstbalie. Ditmaal boden Paul, ON4SSB en CM van HAC en zijn team vleermuisdetectorkits aan. De prijs per stuk was slechts € 5,00. Dit sloeg meteen aan. Het was vanaf het begin van de dag keidruk aan de HAC-productielijn en om 15u30 was de voorraad van 80 kits compleet uitgeput.
Bijzonder leuk was dat de gemonteerde kits ter plaatse onmiddellijk getest konden worden met een op te sporen elektronische vleermuis.
Deze elektronische vleermuis was verstopt in / boven de demo-shack, opgesteld door Jan, ON5JD en CM van MLB, Michel, ON6MID van MLB en Johny, ON4VJ van NOL. En zo kwamen de jongeren en hun ouders in contact met het zendamateurisme. Jan, ON5JD demonstreerde er de telegrafie met behulp van verschillende types seinsleutels, een PC en 2 HF-transceivers, aangesloten op dummyloads. Eén dummyload lekte HF door middel van een T-stuk in de coax, waarop een stukje draad was aangesloten. Dat lek was echt nodig om de morse te kunnen horen op de ontvangende transceiver.
Er waren talrijke bezoekers, waaronder een Airbus-lijnpiloot, vertrouwd met HF-verbindingen tijdens zijn intercontinentale vluchten en een politieman, die technisch goed op de hoogte was van het Astrid-communicatiesysteem en UHF-radioverbindingen, maar ook talrijke zendamateurs met XYL. Op het einde van de drukke dag was er tevens een onderzoeker van de universiteit, die meegewerkt had aan een andere stand van de Dag van de Wetenschap, want hij wil zendamateur worden. Intussen heeft hij reeds een HAREC-Handboek gekocht.
Kortom, het was weeral een drukke dag. Niet alleen het publiek, maar ook wijzelf hebben geleerd tijdens deze dag en dat zullen wij bij de volgende editie toepassen. Intussen is Paul, ON4SSB reeds bezig met het soldeerproject van 2019.
Roeselare
Voor de derde maal op rij waren we met sectie Midden West-Vlaanderen terug QRV op de jaarlijkse Wetenschapsdag in de Vives Hogeschool in Roeselare.
Net zoals verleden jaar was dit in samenwerking met de sectie KTK. bedankt aan Tim en Andy voor de samenwerking.
De bezoekers konden in de namiddag van 14 tot 17h doorheen de Hogeschool verschillende demo’s zien van de afdelingen agro- , biotechnologie en gezondheidszorg.
Men volgende een parkoers doorheen de school, langs de verschillende ( ong 30) standen. De rondgang eindigt tradioneel aan het gratis oliebollenkraam!
Naast deze activiteiten van de school mochten wij in de refter onze demo’s plaatsen. Ons thema is ‘van morse tot satelliet’. Volgende demo’s werden gegeven:
ON5HC (Tim) en ON7BA (Andy): Vossenjacht voor kinderen. Er zaten 2 kleine vossen verstopt rond het gebouw. De kinderen konden deze zoeken met de vossenjachtontvanger. Aan iedere vos hing er een stempel als bewijs dat men deze gevonden had. Als beloning kregen ze een echte helm van het ABL.
ON4AYD (José): Arduino projecten: Lipo batterij tester/ lader, snelheidsmeter via GPS . Iedereen kon ook zijn morse kennis oefenen op de morse seiner/ decoder.
ON4ASG: (Hans): SDR demo met de Alan SDR transceiver en de HF- magnetic loop.
ON4ERC: ( Paul): satelliet antenne tracking (Fodtrack), Fijnstofsensor, QTH locator display met Arduino.
ON8PV: ( Philippe): ISS above project met RaspberryPI. Live Ustream van het ISS
ON3WVS: ( Wouter): weersatelliet ontvangst ( offline))met SDR dongle en zelfbouw van een QFH antenne.
ON4API ( Krist): telemetrieontvangst (offline) van Funcube-1 (AO73)
Vooral de vossenjacht en de morse trokken de meeste belangstelling van de kinderen. Maar ook bij de andere demo’s kwam men om uitleg vragen. Voor veel mensen was dit iets onbekends en ook wel misterieus.
De opmerking ..’radioamateurs,..bestaat dit nog,..’ heb ik heel veel gehoord. Misschien het thema voor volgend jaar?
Bedankt aan iedereen die hielp klaarzetten, demo’s gaf, op bezoek kwam en tot volgend jaar!
Leuven
Net zoals de voorbije jaren heeft de sectie LVN ook dit jaar deelgenomen aan de Dag van de Wetenschap.
Ook dit jaar kregen we een zeer ruime stand in de promotiezaal van de KU Leuven.
Voor de jongsten (van 6 tot 12 jaar) was er een workshop waar men de UBA seinsleutel (code CW001 bij het UBA service bureau) kon bouwen. In 4 sessies werden in totaal 45 seinsleutels gebouwd. Bij een jonge deelnemer werd dit projectje meteen bevorderd tot onderwerp voor een spreekbeurt en werd alle informatie over de geschiedenis van morse ijverig genoteerd.
Ook voor de iets ouderen (vanaf 12 jaar) was er een workshop. Zij konden een vleermuisontvanger bouwen. Dit is een leuk kitje, aangeboden door de Service Kring JOTA-JOTI (http://kitbuilding.org), waarmee men de ultrasone geluiden die vleermuizen produceren hoorbaar kan maken. Paul, ON4SSB, zorgde voor een professioneel uitziende behuizing voor dit kitje. Dit kitje kon ook in Diepenbeek gebouwd worden. Een team van 7 radioamateurs stond klaar om het jonge (en soms ook iets oudere) geweld bij te staan bij hun eerste soldeerpogingen en het bouwen van het kitje tot een goed einde te brengen.
Verder waren en nog enkele hands-on activiteiten rond morse. Onder de titel “praten met punten en strepen” kom men met de applicatie “Samuel” (zie http://samuel.strobbe.org/) op een speelse manier morse leren ontvangen. En met een eenvoudig CW zendertje kon geseind worden, waarbij het geseinde enkele meter verder werd ontvangen, met CW software gedecodeerd en op groot scherm getoond.
Tenslotte werd met de slogan “Haal een astronaut in je klaslokaal” ook wat promotie gemaakt voor de ARISS radiocontacten.